Alegerea jucăriilor pentru copilul tău este întotdeauna dificilă. Se potrivesc vârstei sale? Sunt educative? Sunt sigure pentru cel mic? Câte jucării ar trebui să aibă și câte jucării sunt prea multe? Așa că am pregătit în acest articol marca Kidiko răspunsuri la toate aceste întrebări, plus un super-ghid pentru jucăriile Montessori!
Învățarea prin joacă – jucăriile Montessori
În perioada pandemiei, cei mici au stat mai mult în casă. De aceea, tot mai mulți părinți acordă atenție jucăriilor educative, cele care promit să contribuie la dezvoltarea cognitive a copilului prin joacă.
Jucăriile Montessori devin tot mai populare și în România pentru că urmează un principiu pe cât de simplu, pe atât de sănătos: explorare, creare, învățare! Aceste jucării, în loc să suprastimuleze copilul printr-o abundență de sunete și culori, îi lasă loc să imagineze el însuși jocuri cu finaluri diverse. Jucăriile Montessori sunt simple și cu final deschis (open-ended), pentru ca cel mic să decidă el cum anume decurge jocul.
Astfel, jucăria Montessori nu impune o anumită activitate pentru a ajunge la un anumit rezultat. Dimpotrivă, această jucărie lasă loc creativității: copilul explorează, află moduri multiple în care se poate juca și obține rezultate diferite.
De exemplu, un joc magnetic Montessori lasă micuțului libertatea să imagineze și să creeze forme diferite de fiecare dată când se joacă. Poate alege să construiască animale, forme din natura sau un colaj care reprezintă o poveste imaginată chiar de el. Prin comparație, un puzzle clasic nu lasă la fel de mult loc imaginației: rezultatul nu poate fi decât imaginea pentru care a fost creat acel puzzle. Așadar, nu există loc de plictiseală cu un joc Montessori: copilul va descoperi noi și noi valențe ale aceluiași joc de fiecare dată! Aceasta este frumusețea jocurilor de tip Montessori.
Principiile unei jucării educative Montessori
Cele 5 principii care au adus jucăriile Montessori în topul recomandărilor specialiștilor sunt:
1. Simplitatea
Uneori, și tu te simți copleșit de multitudinea de jucării zgomotoase, colorate și cu o grămadă de piese, nu? Imaginează-ți cum se simte copilul tău, care abia adună primele informații despre lume. De aceea, este indicat să îi oferi informații în mod organizat, utilizând jucării simple și cu final deschis. Exact asta oferă jucăriile educative Montessori!
De exemplu, un puzzle simplu format dintr-un cerc, un pătrat și un triunghi fiecare în câte o culoare îi oferă celui mic informații organizate referitoare la forme și culori de bază. Fără a fi distras și suprastimulat de sunete, fețe desenate sau forme abstracte, el va înțelege cum funcționează aceste forme, care este relația dintre ele și va imagina diverse jocuri cu aceste 3 simple forme. Acesta este un exemplu de învățare prin joacă, fără suprastimulare și fără plictiseală după câteva minute de joc.
2. Realismul
Sigur, este benefic pentru copii să le citești cum leuțul conduce un autobuz prin oraș. Totuși, copilul are nevoie și de ancorare în procesele lumii reale. De exemplu, un joc Montessori de tip cauză-efect în care el trebuie să bage o bilă în gaură, apoi să vadă cum se deplasează bila, să o recupereze și să reia procesul este mai util decât o jucărie cu butoane care scot sunete la întâmplare, fără legătură și fără noimă.
3. Calitatea materialelor folosite
Jucăriile educative pentru copii din lemn sau metal, precum jucăriile Montessori, îi oferă copilului informații despre lumea reală: va simți că metalul e rece, dar se încălzește în mâna sa. Va simți că lemnul are diferite texturi. Va simți diferența de greutate între jucăriile realizate din diverse materiale. În schimb, jucăriile din plastic îl privează de toate aceste experiențe atât de necesare în primii ani de viață. În plus, jucăriile Montessori sunt 100% sigure pentru cel mic.
4. Stimularea creativității
Atunci când îi dai copilului o simplă jucărie cu lumini și sunete, el asistă pasiv la spectacolul din fața sa și, în principiu, tot ce îi oferi este ideea unui adult despre cum ar trebui el să se distreze. În schimb, o jucărie Montessori îl invită pe copil să se joace în mod activ, să își folosească creativitatea: trebuie să vină cu idei despre cum să se joace, să ia decizii, să construiască, să interacționeze, să fie regizor, actor și spectator la propriul joc, să învețe despre lume și să își dezvolte abilitățile în mod real.
5. Limitarea alegerilor
Pune-i la dispoziție copilului un set întreg de jucării și se va mișca haotic de la una la alta, fără să epuizeze posibilitățile de joacă cu niciuna, fără să își dezvolte abilitățile în mod real cu vreuna. Jucăriile Montessori, însă, aduc în atenție principiul invers: oferă-i celui mic puține jucării, dar cu final deschis, și el nu se va plictisi vreodată! Va învăța cu aceste jucării în mod constant și nu se va plictisi. De asemenea, un alt principiu Montessori important este și rotația jucăriilor – oferă-i doar câteva jucării în același timp și rotește-le o dată la câteva săptămâni. Vei fi suprins să constați că interesul copilului rămâne ridicat de fiecare dată când regăsește o jucărie cu care deja s-a mai jucat!
Noi îți punem la dispoziție pe Kidiko.ro jucării cu adevărat educative pentru copilul tău, jucării care îi dezvoltă abilitățile în primii ani de viață fără a-l suprastimula. De asemenea, la noi găsești o varietate largă de jucării Montessori.